Type

Interior concept

Location

Otaniemi, Espoo, Finland

Status

Completed 2016

Scale

7505 m2 gross floor area

Client

Aalto University Campus & Real Estate

Interior design

The New Harald Herlin Learning Centre

Aalto University’s library building, designed by Alvar Aalto and completed in 1970 at the very centre of Otaniemi Campus, has been renovated. The building has metamorphosed into a multi-purpose and modern learning centre for students, faculties and other customers. Its dynamic premises provide support to multidisciplinary and novel kinds of learning, research and work.

In the renewed Learning Centre, traditional library meets the innovations and the modern, future oriented way of making science. The precious Aalto interiors in the upper floors have been preserved but given a face lift. The upper floors have been supplemented with completely renewed lower floors, that are dedicated to new medias, relaxation and working together.

The interior concept merges these together to form an entity with a carefully curated visual identity and reorganized functions.

The services at the learning centre are located by themes: the protected second floor still functions as the library and reading room, Tori (marketplace) with its media walls and cafés, is situated on the first floor, and the new media services can be found on the bottom floor. The Harald Herlin Learning Centre also contains the Visual Resource Centre with its image material and studio spaces, used for example for recording lectures. It also houses spaces for studying, meeting and exhibitions.

Arkkitehdit NRT Oy  was responsible for the architecture of the renovation. The service design is by Kuudes Kerros Oy.