Type

Competition, 1st prize 2019

Location

Helsinki, Finland

Status

Design phase

Year

2019-

Scale

4 975 brm2 for the new extension

Client

The Finnish Heritage Agency, the National Museum of Finland and Senate Properties

Great Ideas | Public

New National Museum of Finland

The National Museum of Finland is located in central Helsinki along the city’s main street called Mannerheimintie, opposite Alvar Aalto’s Finlandia Hall and its parkland setting.  The Museum opened to the public in 1916, a year before Finland became an independent country. The existing museum building is by the celebrated studio Herman Gesellius, Armas Lindgren, Eliel Saarinen and is a major landmark in Helsinki and one of Finland’s finest examples of National Romantic architecture.

The 2019 “New National” competition brief focussed on offering: additional exhibition space; workshops; a new restaurant in the museum’s underused enclosed garden; and improved access including an inviting new entrance for the Museum. It was also important that the new Museum extension will support a dynamic programme of events whilst working in tandem with the existing building.

For us, it was important that the new addition to the Museum is independent of the original building and that it respects the historic garden designed by Lindgren. The freestanding sculptural quality of “Atlas” addresses these concerns by creating a pavilion-like structure in keeping with traditions of building types found in park-like settings.

The distinctive round disc-shaped white 1320 m2 concrete roof within the stone walled garden of the Museum is, in fact, so simple, geometric and even primeval in its form that it has an instantly universal appeal.

Underneath the cantilevered 2000 ton concrete roof, the new ground floor restaurant will face the sunniest aspect of the garden and can be used independently of the rest of the Museum, as suggested in the brief. Its walls are made of structural glass that curve around the extension creating a sense of a floating roof as well as introducing natural light to the floors below, where a generous protected stepped “public square” welcomes visitors and leads them to the new exhibition galleries and other spaces. The abundance of light plays an important role in the design and highlights the materiality and three dimensional qualities of the architecture, both in keeping with those of the original museum building.

 The white colour of “Atlas” is a nod to Alvar Aalto’s Finlandia Hall just visible from the site. It is also a way to introduce light into the streetscape particularly amidst the darkness of Finnish winter.  The new arched point of entry piercing the original museum’s garden wall facing Mannerheimintie has been designed to attract visitors, yet it retains and plays on the mystery associated with what many describe as The National Museum’s secret garden. Passers-by will see ”Atlas” beckoning them behind the Museum’s garden’s stone wall giving it a subtle yet welcoming presence in the city.

 The name “Atlas” refers to the idea of carrying our history and culture with us.  The suspended concrete roof clad in ceramic tiles has a celestial quality but it is also a metaphor for the world or our shared legacy.  For us, it was important to find a solution that addresses the more figurative traditions of the Gesellius, Lindgren, Saarinen design and did so in a way that is contemporary, focussing more on the power of scale and materiality rather than the labour intensive crafted construction methods of the past; or didactic art historical references that informed the early nineteenth century design.