JKMM suunnittelee ekologisen kansan saunan Ouluun

     
27 05 2022

Oulun keskustaan Tuiran uimarantaan suunnitellaan ainutlaatuista kansan saunaa, jonka toteuttaa Oulun Rantasaunaseura ry. Rakennustyöt alkanevat vuonna 2024, ja saunan on tarkoitus aueta yleisölle viimeistään vuonna 2026. Samana vuonna Oulun kaupunkia juhlitaan Euroopan kulttuuripääkaupunkina.

Ekologisen ja yhteisöllisen Tuiran Sauna -saunahankkeen suunnittelijat ovat JKMM:n arkkitehdit Teemu Kurkela ja Lars-Erik Mattila. Tuiran Sauna tulee olemaan ensimmäinen JKMM:n suunnittelema rakennus Oulussa.

“Kansan sauna on paikka, jossa ruumiin ja mielen hyvinvointi kohtaa kulttuurin”,  Kurkela sanoo. Tuiran Sauna -hankkeella on suuri potentiaali edistää Oulun kansainvälistä imagoa arktisen alueen osaajana ja saunakulttuurin edistäjänä.

Arkkitehtuuri on modernia, mutta sen hahmo ja sisältö syntyvät yhteydestä paikalliseen perinteeseen. ”Kansan saunan katon 12 metriä pitkät tukit kertovat tukinuiton historiasta Oulujoella”, ekologisten rakennusten suunnitteluun erikoistunut Mattila kuvailee.

Suunnittelijat kertovat, että samalla tehdään rakennus, joka tulee pysymään pystyssä pitkään: “Sauna rakennetaan ekologisesti niin, että siellä saunovat myös tulevat sukupolvet 2200-luvulle saakka.”

Pääsuunnittelija Teemu Kurkela esittäytyi Oulun Rantasaunaseuran jäsenille 19. toukokuuta. Hän antaa oman työpanoksensa yhteisöllisen hankkeen suunnitteluun talkootyönä.

”Hienoa, että saamme pohjoisen saunakulttuurin kehittämiseen mukaan huippuluokan suunnittelijakaksikon”, puheenjohtaja Jussi Pöllä Oulun Rantasaunaseurasta toteaa. Perustamisvuodestaan 2004 lähtien seuran päämääränä on ollut perustaa yleinen sauna Ouluun. Seura pyörittää vapaaehtoisvoimin suosittua Kesän Saunaa, jossa on löylytetty kahdeksan toimintavuoden aikana yli 60 000 saunavierasta.

Lisätietoa Oulun Rantasaunayhdistys ry:stä ja hankkeesta löydät täältä.