1. palkinto Lillehammerin taidemuseon suunnittelukilpailussa

     
05 07 2022

JKMM on voittanut kansainvälisen arkkitehtuurikutsukilpailun Lillehammerin taidemuseon maanalaisesta laajennuksesta. Voittaja julkistettiin 5.7.2022 Norjassa. Voittajaehdotus ”Bergtatt” ei ole pelkästään museon laajennus, vaan se myös kehittää kaupunkielämää ja -maisemaa keskeisellä paikalla Lillehammerissa. JKMM:n lisäksi pohjoismaiseen voittajatiimiin kuuluvat norjalainen MDH Arkitekter, ruotsalais-suomalainen MASU Planning sekä norjalainen kaupunkisuunnittelun asiantuntija Halvor Weider Ellefsen.

Voittajaehdotuksen arkkitehtuuri edistää taidemuseon ja kaupungin välistä yhtyettä. Se vahvistaa Stortorgetin asemaa kaupungin tärkeimpänä tilana. Maanalainen taidehalli rikkoo aukiota vain hienovaraisesti ja muodostaa kristallinmuotoisia kattoikkunoita, jotka luovat visuaalisen yhteyden aukion ja maanalaisen museon välille.

Lillehammerin taidemuseo on kulttuurin kulmakivi kaupungin keskustassa. Uusi taidegalleria Stortorgetin alla on museon kauan odotettu laajennus ja myös kaupungin tärkeimmän avoimen monikäyttöisen aukion päivitys. Hankkeen lähtökohtana on vahvistaa torin nykyisiä ominaisuuksia, katutilan rajaamista sekä historiallista Torggutua-katua, jolla on potentiaalia kehittyä monipuoliseksi ja kommunikatiiviseksi kaupunkitilaksi.

Hankkeen on määrä valmistua Lillehammerin 200-vuotisjuhlaan vuonna 2027, joka osuu yksiin museon 100-vuotisjuhlan kanssa.

Voittajaehdotuksen havainnekuvat ovat laatineet MIR, JKMM, MDH ja MASU.

Lisätietoja museosta osoitteessa www.lillehammerkunstmuseum.no

Taustatietoa suunnittelukilpailusta:

Vuoden 2022 alussa yhteensä 31 arkkitehtitoimistoa ilmaisi kiinnostuksensa osallistua suunnittelukilpailuun. Koska taidegalleria rakennetaan Lillehammerin Stortorgetille, edellytettiin, että toimistoissa on myös maisema-arkkitehtuurin asiantuntemusta.

Neljä valittua finalistia olivat

Dorte Mandrup A/S ja Marianne Levinsen landskap ApS

Lundgaard & Tranberg Architects, SLA, Ram Architecture (Lillehammer) ja Aaen Engineering

MDH Arkitekter SA, JKMM Arkkitehdit OY ja MASU Planning ApS

Snøhetta