Viikin kirkon sisustus

Sijainti: Helsinki
Tilaohjelma: Kirkko, Monitoimitalo, Seurakuntakeskus, Tapahtumatilat, Toimitilat
Laajuus: 2000 m2
Status: Valmistunut - 2005
Tilaaja: Helsingin seurakunta
Suunnittelukokonaisuus: Arkkitehtuuri, Interior

Viikin kirkko edustaa ekologista puuarkkitehtuuria myös sisältä. Sisustussuunnittelun lopputulos on moderni tulkinta suomalaisten puukirkkojen pitkästä perinteestä.
 
Suunnittelun lähtökohtana oli luoda kirkosta ”kokonaistaideteos”. Suunnittelutyötä tehtiin läheisessä yhteistyössä arkkitehtien ja kirkon tulevien käyttäjien sekä taiteilijoiden kanssa. Alttaritaulu nimeltään "Elämän puu", krusifiksi sekä kastesyvennyksen ja eteishallin teokset ovat kuvataiteilija Antti Tantun. Kirkkotekstiilit on suunnitellut tekstiilitaiteilija Hanna Korvela. Monikäyttöisten kirkontilojen toiminnalliset tavoitteet edellyttivät räätälöityjä sisustusratkaisuja.
 
Sisustussuunnittelu kattoi sisätilojen kokonaisilmeen, kiinto- ja irtokalusteiden sekä erikois-irtokalusteiden suunnittelun lisäksi myös esinesuunnittelua. Varta vasten Viikin kirkolle suunniteltuja ja käsityönä valmistettuja esineitä ovat muun muassa lasinen kastemalja, lasimaljakot ja -kynttilämansetit, suoraan lattiasta nousevat kynttilänjalat ja maljakonvarret, pronssinen prosessiristi, pikaritarjottimet ja vaateripustimet.
 
Kirkko on läpikotaisin puinen. Seinät, katot, lattiat, kalusteet ja osa esineistäkin. Puukirkkoon suunniteltiin pääosin massiivipuisia kalusteita sekä haavasta että tammesta. Kirkkosalien haapakalusteet erottuvat vaaleina salien kuusipintoja vasten. Alttarin ja kastemaljan roolia on haluttu korostaa puun lohkotulla pinnalla. Alttarikalusteet piirtyvät vasten kolmiosaista alttariteosta, jonka viinipuun hopeiset sävyt vaihtelevat valon mukaan. Kirkkosalin parituolit luovat vaikutelman pitkistä perinteisistä penkeistä. Seurakuntasaleissa käytetään puolestaan yksinistuttavia versioita. Veistokselliset kalusteet saivat lopullisen hahmonsa yhteistyössä puusepän kanssa. Ratkaisuja etsittiin luonnollisessa koossa tehtyjen mallikalusteosien, –liitosten sekä pintakäsittelymallien kautta.
 
Kalusteet ja sisustus on suunniteltu kiinteäksi osaksi yhtenäistä arkkitehtonista kokonaisuutta. Tavoitteena oli sekä esteettisesti että rakenteellisesti kestävät ratkaisut – kirkothan rakennetaan vuosisadoiksi.


Lue lisää Viikin kirkon arkkitehtuurista täältä.

© Arno de la Chapelle
© Arno de la Chapelle
© Arno de la Chapelle

© Päivi Meuronen
© Arno de la Chapelle
© Päivi Meuronen
© Arno de la Chapelle