Arkkitehtuurin Finlandia 2023 -finalisteissa Chappe & Tanssin talo

     
04 09 2023

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaiksi vuonna 2023 on valittu viisi kohdetta. Finalisteista kaksi on JKMM Arkkitehtien suunnittelemia. Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) myöntämä palkinto täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Voittaja julkistetaan 2.10.

Palkintoehdokkaat ovat:

Ajurien talli Helsingissä, Avarrus Arkkitehdit
Chappe-taidemuseo Tammisaaressa, JKMM Arkkitehdit
Lauttasaaren kirkon peruskorjaus, Verstas Arkkitehdit
Päiväkoti Martta Wendelin Tuusulassa, Arkkitehdit Frondelius Keppo Salmenperän (AFKS)
Tanssin talo Helsingissä, JKMM Arkkitehdit & ILO arkkitehdit

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajan valitsee tänä vuonna Anna Herlin, joka kuuluu viidennessä polvessa hissejä ja liukuportaita valmistavan KONE Oy:n omistajasukuun. Herlin keskittyy työssään ekologisemman tulevaisuuden mahdollistamiseen: Tiina ja Antti Herlinin säätiön pieteetillä korjaama puuhuvila, Puistokatu 4, tarjoaa työskentely- ja kohtaamispaikan ekologisesti kestävän tulevaisuuden rakentajille; tutkijoille, taiteilijoille ja yrittäjille.

Kohteissa korostuu korjaamisen taito ja arkkitehtuurin rooli hyvinvoinnin edistäjänä
Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon finalistikohteet valitsee vuosittain vaihtuva, Safan hallituksen nimittämä esiraati.

”Esiraati päätyi valinnassaan viiteen kohteeseen, joita yhdistää hienovarainen ja oivaltava suunnittelu sekä onnistunut rakentamisen toteutus. Tämän vuoden palkintoehdokkaiksi ilmoitetuista ehdokkaista huomattava osa edustaa täydentävää tai korjaavaa rakentamista. Valitut kohteet osoittavat, että korjausikään tulleita rakennuksia voidaan taitavalla suunnittelulla saattaa alkuperäiseen loistoonsa ja niitä voidaan muuntaa ihmisen arkea ja juhlaa palvelevaan uuteen käyttöön. Uudisrakentamiskohteissa näkyy myös puuarkkitehtuurin monipuolistuminen ja tekninen kehitys”, esiraadin puheenjohtaja, professori Rainer Mahlamäki kertoo.

”Käyttötarkoitukseltaan kohteet kattavat monipuolisesti arkkitehtuurin kirjon avoimista kulttuuri- ja palvelurakennuksista asuinrakennukseen. Valinnoilla haluttiin alleviivata Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon tarkoitusta: nostaa julkisuuteen korkealuokkaista arkkitehtuuria ja korostaa sen merkitystä ihmisen hyvinvoinnin edistäjänä”, Mahlamäki sanoo.

Palkinnon esiraatiin kuuluivat Rainer Mahlamäen lisäksi arkkitehdit Sarlotta Narjus ja Harri Hautajärvi sekä professori Jenni Reuter. Esiraadin sihteerinä toimi Safan entinen pääsihteeri Paula Huotelin.

Onnea kaikille ehdokkaille!

Lisätietoja:
https://jkmm.fi/fi/work/chappe-taiteentalo/
https://jkmm.fi/fi/work/tanssin-talo/
https://www.iloark.fi/
https://www.avarrus.fi/
https://verstasarkkitehdit.fi/
https://afks.fi/
https://www.arkkitehtuurinfinlandia.fi/ehdokkaat