Tammisaaren uuden taidemuseon nimeksi tulee Chappe

     
24 04 2022

JKMM:n suunnittelema uusi taidemuseo Tammisaaren vanhaan kaupunkiin saa nimekseen Chappe. Museo avaa ovensa yleisölle myöhemmin tänä vuonna, ruotsalaisuuden päivänä 6.11.2022.

Uusi taidemuseo ”Chappe” on taidetalo meren rannalla, joka tarjoaa nykytaidetta ja modernia taidetta erityisesti Pohjoismaiden ja Itämeren alueen taiteeseen painottuen. Museo käsittelee taiteen, visuaalisen kulttuurin ja yhteiskunnan ajankohtaisia kysymyksiä ja ilmiöitä, ja tavoittelee vierailijoita Suomen lisäksi myös naapurimaista. Chappe tulee olemaan ensimmäinen modernin taiteen ja nykytaiteen museo, joka on rakennettu Suomeen vuoden 2018 jälkeen. Tuolloin juhlittiin Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan, niin ikään JKMM:n suunnitteleman Amos Rexin taidemuseon avajaisia.

Nimi Chappe tulee merkittävän paikallisen pariskunnan sukunimestä, kahden lääketieteen pioneerin, taiteen harrastajan ja keräilijän Albert ja Clara de la Chapellen sukunimestä. Rakennuksen rahoittaa heidän taidesäätiönsä, ja se on pariskunnan lahja Raseborgin kaupungille.

Museon arkkitehtuurista

Uuden Chappe-taidemuseon arkkitehtuuri täydentää Tammisaaren keskustassa sijaitsevan kulttuurikorttelin avoimen kulman. Arkkitehtuurin lähtökohtana on perinteisen kaksikerroksisen ja harjakattoisen kaupunkitalon moderni tulkinta. Julkisivujen tummaksi sävytetty kuusiparruverhous liittää uudisrakennuksen juurevaksi osaksi vanhaa kaupunkia. Museokokonaisuuteen kuuluvat olennaisesti myös korttelin muut rakennushistoriallisesti arvokkaat rakennukset ja museopuutarha. 

Avaria, muunneltavia näyttelytiloja on kolmessa tasossa: Ylimmässä kerroksessa sijaitsevat korkeat päänäyttelysalit. Maantasossa aula ja monitoimitila avautuvat kutsuvasti kadulle ja sisäpihalle. Alimman kerroksen maanalaisesta näyttelytilasta on yhteys Raaseporin Museon rakennukseen. Joustavat tilat mahdollistavat hyvin vaihtelevien näyttelyiden rakentamisen ja myös tapahtumakäytön. 

Uusi taidemuseo ottaa huomioon puukaupunkiympäristön ja kulttuurimaiseman, tuoden sommitelman täydellisen hienostuneesti tähän päivään. Päivitetty maisema sulautuu saumattomasti venesatamaan, puistometsiin ja saaristomeren kallioiksi. 

Uusi museo toimii maamerkkinä merenrantakaupungille ja yhteisölle – se kutsuu ihmisiä läheltä ja kaukaa nauttimaan taidenäyttelyistä sekä muusta museotoiminnasta.

Museopihalla on nettikamera, jonka kautta voi seurata uuden taidemuseon rakentamista: https://www.raasepori.fi/etusivu/kaupunki/webcam/tammisaaren-museopiha/ 

Lisätietoja uudesta taidemuseosta www.chappe.fi