Kulttuuritalo

Yleisötilojen korjaus- ja uudistus

Sijainti: Helsinki
Tilaohjelma: Aula, Baari, Black box -klubi, Ravintola, Tapahtumatilat
Suunnittelutiimi: JKMM Interiors

Syksyn 2023 aikana Helsingin Kulttuuritalolla on uudistettu toimintoja ja tiloja uuden ohjelma- ja ravintolatoimija ASM Globalin johdolla. Alvar Aallon suunnitteleman, 1958 valmistuneen ja 1989 rakennussuojelulailla suojellun tapahtumatalon yleisötilojen korjaus- ja uudistushankkeessa on ollut mukana Fyra pää- ja arkkitehtuurisuunnittelijana ja JKMM Interiors sisustussuunnittelijana.

Uudistusten tavoitteena on nostaa Kulttuuritalon kiinnostavuutta, kapasiteettia ja käyttöastetta sekä tavoittaa uusia yleisöjä. Yleisötilojen korjaus- ja muutostöiden keskiössä on ollut toimivan tapahtumaympäristön luominen suojellun rakennuksen kulttuurihistoriallista arvoa kunnioittaen. Kaikki ratkaisut ovat ennallistettavissa suojeluperiaatteen mukaisesti.

Suurin ja näkyvin muutostyö on tapahtunut Alppisalissa, joka on alun perin suunniteltu elokuvateatteriksi, ja sittemmin käynyt läpi monta muutosta. Nyt vuosia käyttämättä ollut sali on herätetty henkiin ja tulee toimimaan runsaan 300 hengen DJ- ja livemusiikin Kult-nimisenä klubina. Osaksi black box -tyyppistä klubisalia liittyvät Alvar Aallon alkuperäinen tiiliaula sekä vuosia pois käytöstä ollut Kulttuuritalon eteläpäädyn sisäänkäynti. Klubitoiminta laajenee myös vähällä käytöllä olleeseen Peilisaliin, joka tarjoaa jatkossa joustavan ja intiimin tapahtumatilan.

Ravintolassa ja pääauloissa on sisustuksen osalta uudistettu baari- ja myyntitiskejä sekä muuta kalustusta vastamaan paremmin isompien yleisöjen tarpeita. Väreissä ja muodoissa on pyritty kunnioittamaan talon alkuperäistä henkeä.

Kult-klubin sekä muiden yleisötilojen suunnittelu on tapahtunut tiiviissä yhteistyössä ASM Globalin, Fyran ja JKMM Interiorsin kesken.