SKiB-kampus

Sijainti: Pori
Tilaohjelma: Aula, Kahvila, Kirjasto, Koulu- ja kulttuurikampus, Monitoimitiloja, Oppimistilat, Tapahtumatilat, Terassi, Toimitilat
Laajuus: 10 855 m2
Status: Kilpailun 1. palkinto
Tilaaja: Svenska Kulturfonden i Björneborg
Suunnittelukokonaisuus: Arkkitehtuuri, Sisustus, Uudelleenkäyttösuunnitelma

SKiB-kampus on Porin ruotsinkielisen Svenska Kulturfonden i Björneborg –SKiB – kulttuurisäätiön rakennushanke, jonka tarkoituksena on kehittää säätiön omaa sekä sen hallinnoiman koulun toimintaa. Samalla tavoitteena on myös vahvistaa molempien vuoropuhelua urbaanin kaupunkiympäristön ja sen asukkaiden kanssa.

Kampushanke käsittää uuden pääosin puurakenteisen laajennusosan sekä peruskorjattavia rakennuksia 1930-luvun alusta ja 1960-luvulta. Hybridirakennus toteuttaa kokonaisvaltaisen sosiaalisen ympäristön yhden katon alle. Teknisesti se toteutetaan energiatehokkaaksi hyödyntämään passiivista energiantuotantoa, maalämpöä ja aurinkoenergiaa. Kohde rakennetaan kestävistä ja korjattavista materiaaleista.

Porin ruotsinkielisen yhtenäiskoulun (BSS) lisäksi tiloihin sijoittuvat säätiön toimitilat. Päiväkoti ja seniorikeskus kytkeytyvät kortteliin maanalaisen yhteyden kautta. Kampuksen keskeiset tilat toimivat kaikille avoimena kulttuurikeskuksena: Tapahtumien, esitysten ja näyttelyiden järjestäminen tapahtuu monitoimisalissa ja sen lämpiönä toimivassa aulassa. Myös kahvila ja kirjasto palvelee asiakkaita kulttuurikeskuksen tiloissa. Koulun erikoisluokat ja liikuntasali ovat kaupunkilaisten iltakäytössä.

Kaikki koulun tilat suunnitellaan muuntojoustavaksi oppimisympäristöksi palvellen luokka-asteita alakoulusta lukioon. Sisätiloissa puu on vallitseva materiaali rakenteissa, verhouksissa ja kalusteissa. Myös ulkopuolen punatiilimuuraukset jatkuvat sisätiloissa. Suuret ikkunat ja täsmällisesti detaljoidut metalliosat täydentävät ulkoarkkitehtuurin. Tiiviit piha-alueet ovat sisätilojen tapaan tarkasti suunniteltu hyvin toimiviksi ja elämyksellisiksi eri ikäryhmille. Myös taiteella on iso rooli hankkeessa.

Svenska Kulturfonden i Björneborg on vuonna 1919 perustettu sitoutumaton yksityinen säätiö, joka edistää monikielisyyttä, elinikäistä oppimista ja suvaitsevaa, tasa-arvoista kehitystä Porissa ja Satakunnassa.

© JKMM
© JKMM
© JKMM
© JKMM
© JKMM
© JKMM
© JKMM
© JKMM
© JKMM
© JKMM