Taideyliopisto

Kuinka rakentaa työpaja luovuudelle

© Tapio Snellman
Sijainti: Helsinki
Tilaohjelma: Auditorio, Kirjasto, Monitoimitiloja, Oppimistilat, Toimitilat, Työpajat
Laajuus: 13 000 m2
Status: Valmistunut - 2021
Tilaaja: Veritas Eläkevakuutus
Suunnittelukokonaisuus: Arkkitehtuuri, Interior, Restaurointi, Sisustus, Uudelleenkäyttösuunnitelma
Suunnittelutiimi: Asmo Jaaksi, Teemu Toivio, Jussi Vepsäläinen, Katja Savolainen, Reetta Aarnio, Jussi Eskelinen, Matus Pajor, Svenja Lindner, Teemu Kurkela, Samuli Miettinen, Juha Mäki-Jyllilä, Päivi Meuronen, Noora Liesimaa, Sanna von Bruun, Paula Salonen, Elina Niemi

Taideyliopiston Kuvataideakatemian uusi rakennus Mylly valmistui Helsingin itäiseen kantakaupunkiin kesällä 2021. Parhaillaan voimakkaasti kehittyvä alue on synnyttänyt uutta elävää kaupunkikulttuuria, jota uusi rakennus täydentää pelkistetyn veistoksellisella ja teollisuusrakentamisesta ammentavalla tyylillään. Yhdessä vanhojen maamerkkirakennusten ja nykyisen Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kanssa se muodostaa uuden Sörnäisten kampuksen, jossa kohtaavat taide, teatteri ja tanssi.

Muutoksessa oleva yliopisto-opetus vaatii uudenlaista arkkitehtuuria, joka joustaa ja muuntuu muutosten mukana. Siksi tilakonsepti on yksinkertainen – kaikki tilat yhdistyvät rakennuksen sydämen, suuren kolmion muotoisen atrium-keskustilan, ympärille. Se muodostaa opiskelijoiden ja opettajien kohtauspaikan, yhteisöllisen keskuksen.

Myllyn suunnittelussa tilojen toimivuus on ollut aivan ensisijainen lähtökohta. Rakennusta muotoiltiin joustavaksi tiiviissä yhteistyössä henkilökunnan ja opiskelijoiden kanssa. Moniäänisten toiveiden pohjalta syntyi käytön mukaan muunneltava ja haltuun otettava kokonaisuus. Tila joka ei rajoita vaan mahdollistaa, tarjoaa mahdollisimman paljon luonnonvaloa ja jota voi muokata omakseen. Rakennuksen kaikki tilat on suunniteltu toimimaan avoimina ja selkeinä taiteen opetukselle ja tekemiselle.

Taiteellinen toiminta kussakin ajassa saisi vapaasti jättää oman aikakautensa jälkiä pintoihin ja tiloihin rakennuksessa, jonka elinkaareksi on määritelty vähintään sata vuotta.

© Hannu Rytky
© Asmo Jaaksi
© Asmo Jaaksi
© Tuomas Uusheimo
© Marc Goodwin
© Tuomas Uusheimo
© Marc Goodwin
© Asmo Jaaksi
© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo
© Marc Goodwin
© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo