Lillehammerin taidemuseo

How to merge art and city

Sijainti: Lillehammer, Norja
Tilaohjelma: Aukio, Aula, Kahvila, Myymälä, Näyttelytilat ja galleriat, Taidemuseo
Laajuus: 2000 m2
Status: 2022 -, Kilpailun 1. palkinto
Tilaaja: Taidemuseo Lillehammer

Kesällä 2022, JKMM voitti kansainvälisen arkkitehtuurikutsukilpailun Lillehammerin taidemuseon maanalaisesta laajennuksesta. Voittoisan ehdotuksen teki yhteispohjoismainen tiimi, johon kuuluu JKMM:n lisäksi MDH Arkitekter, MASU Planning sekä kaupunkisuunnittelun asiantuntija Halvor Weider Ellefsen. Voittajaehdotus ”Bergtatt” ei ole pelkästään museon laajennus, vaan se myös kehittää kaupunkielämää ja -maisemaa keskeisellä paikalla Lillehammerissa.

Lillehammerin taidemuseo on kulttuurin kulmakivi kaupungin keskustassa. Uusi taidegalleria Stortorgetin alla on museon kauan odotettu laajennus ja myös kaupungin tärkeimmän avoimen monikäyttöisen aukion päivitys. Hankkeen lähtökohtana on siis vahvistaa torin nykyisiä ominaisuuksia ja katutilan rajaamista sekä samalla kehittää keskeistä Torggutua-katua: se on kaupungin oikotie, jolla on potentiaalia kehittyä monipuoliseksi ja kommunikatiiviseksi kaupunkitilaksi, joka myötäilee taidemuseon kaarevaa julkisivua.

Voittajaehdotuksen arkkitehtuuri edistää taidemuseon ja kaupungin välistä yhtyettä. Se vahvistaa Stortorgetin asemaa kaupungin tärkeimpänä tilana. Maanalainen taidehalli rikkoo aukiota vain hienovaraisesti ja muodostaa kristallinmuotoisia kiviä kattoikkunoineen, jotka luovat visuaalisen yhteyden aukion ja maanalaisen museon välille.

Kivet ovat ihmisen kokoisia elementtejä maisemassa. Ne inspiroivat tutkimiseen ja monikäyttöisyyteen – niillä voi istua, kiivetä ja leikkiä. Sisäpuolelta kivet toimivat kattoikkuneina, jotka avaavat välähdyksiä kaupungin elämästä yläpuolella. Näkymien ja päivänvalon leikki ovat olennainen osa museokokemusta.

© MIR
© MIR
© MDH, JKMM, MASU
© nightnurse.ch
© nightnurse.ch
nightnurse.ch
© nightnurse.ch, photos © Mette Tronvoll