Paul Stradinsin yliopistollinen sairaala

Sijainti: Riika, Latvia
Tilaohjelma: Sairaala
Laajuus: 100 000 m2
Status: Kilpailun 1. palkinto, Valmistunut - 2017
Tilaaja: Paul Stradinsin sairaala
Suunnittelukokonaisuus: Arkkitehtuuri

JKMM Arkkitehdit voitti Latvian terveysministeriön ja Paul Stradinin yliopistollisen keskussairaalan 2006 järjestämän kansainvälisen arkkitehtikilpailun aiheesta “The Future Visions of the Paul Stradins University Clinical Hospital Campus in Riga, Latvia”.

Sairaalat elävät jatkuvan muutoksen maailmassa. Tulevaisuutta rakennetaan pala palalta ja suunnan tulee olla oikea. Mikä on tulevaisuuden sairaalassa tärkeintä? Kahdella sanalla sanottuna: potilas ja tilojen muunneltavuus.

Suunnitelmassamme ”Garden Walk” lähtökohtamme oli nostaa potilaan ja vierailijan kokemus keskeiseen rooliin. Sairaala hoitoympäristönä ja työpaikkana tulisi tukea potilaitten paranemista, tässä sairaalan arkkitehtuurin perusratkaisut voivat olla tukena. Sairaalan sisätilat suunnitellaan inhimilliseksi ympäristöksi kaikissa mittakaavoissa. Pääkonsepti perustuu

paviljonkimaiset rakennukset lävistävään liikenneakseliin ”Garden Walk”, joka avautuu puistoon ja katetuille sisäpihoille. Potilaiden odotusalueet, oleskelutilat ja lepotilat asetetaan parhaille paikoille.

Inhimillisen kokemuksen lisäksi sairaalan toiminnallisuus on optimoitu. Eri toimintoja voidaan joustavasti ryhmitellä ja muuttaa liikenneakselin varrella. Sisäpihojen korkeusasemia muuttamalla saadaan aikaan laajoja yhtenäisiä tiloja esimerkiksi leikkaussaliosastolle. Kantavat julkisivut antavat joustavuutta ja sairaalarakennuksessa tarvittavaa lämpötiloja tasaavaa massaa ulkoseinille. Vierailijoiden pääsisäänkäynti ja kahvila on sijoitettu uudisrakentamisen ja olemassa olevan alueen solmukohtaan. Sairaala –alueen huolto- ja ambulanssiliikenne on alueen logistisessa ytimessä.

© JKMM
© Ansis Stark
© Ansis Stark
© Ansis Stark
© Ansis Stark
© Ansis Stark
© Ansis Stark
© Ansis Stark
© Ansis Stark