JKMM:n suunnittelemaan Kansallismuseon uudisosaan ja pihapuistoon etsitään taidetta kilpailulla

     
08 12 2022
The new annex of National Museum of Finland designed by JKMM

Vuonna 2027 valmistuvaan Kansallismuseon uudisosaan ja museon tontille etsitään taideteosta yleisellä ja avoimella taidekilpailulla. Valtion taideteostoimikunnan järjestämä kansainvälinen kilpailu on kaksivaiheinen, ja kilpailun ensimmäinen, teosideaa etsivä vaihe käydään 8.12.2022–3.4.2023. Kilpailusta järjestetään webinaari kiinnostuneille torstaina 15.12.2022.

Vuonna 2019 järjestetyn kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun museon uudisosasta voitti JKMM Arkkitehdit. Kansallismuseon uudisosa on suunnitelmaltaan itsenäinen rakennus ja samalla osa laajaa kokonaisuutta. Historiallisen päärakennuksen uudisosa sijoittuu pääosin maan alle, sekä yleisöjen käytössä ympäri vuoden toimiva avoin pihapuisto uudistuu.

Taidekilpailun tavoitteena on löytää ideoita Kansallismuseon uudisosan yhteyteen toteutettavasta teoksesta tai teossarjasta. Paikkasidonnainen, pysyvä teos voi sijoittua pihapuistoon, laajennuksen sisätilaan, molempiin tai näiden välille.

Taidekilpailun järjestää Kansallisgallerian yhteydessä toimiva valtion taideteostoimikunta yhdessä Suomen kansallismuseon, Senaatti-kiinteistöjen ja Museoviraston kanssa.

Kilpailun ensimmäinen vaihe alkaa torstaina 8.12.2022 ja päättyy maanantaina 3.4.2023. Ensimmäinen vaihe on yleinen ideakilpailu, johon lähetetyistä ehdotuksista palkintolautakunta valitsee 4–6 ehdotusta kilpailun toiseen vaiheeseen. Kaikki kilpailun toiseen vaiheeseen valitut luonnosideat palkitaan 5 000 eurolla. Kilpailuun voivat osallistua kaikki Euroopan Unionin kansalaiset ja Suomessa asuvat ei-EU-kansalaiset, joihin ei kohdistu kansainvälisiä pakotteita.

Kilpailusta järjestetään webinaari torstaina 15.12.2022 klo 13–14.45. Webinaarissa esitellään kilpailukohde sekä valtion taideteostoimikunnan ja Suomen kansallismuseon tavoitteet kilpailulle. Webinaaritallenne on katsottavissa myöhemmin valtion taideteostoimikunnan Vimeo-tilillä.

Webinaarin suora lähetys: https://webcasting.fi/kansalli…

Lisätietoja taidekilpailusta löytyy täältä

Lisätietoja Kansallismuseon laajennuksesta löytyy täältä