Ateneumin yleisötilojen uudistus

Sijainti: Helsinki
Tilaohjelma: Lippusali, Myymälä, Taidetyöpaja, Valopiha
Laajuus: 750 m2
Status: Valmistunut – 2023
Tilaaja: Kansallisgalleria
Suunnittelutiimi: Päivi Meuronen, Sanna von Bruun

Ateneumin taidemuseo Helsingin ydinkeskustassa on yksi kolmesta Suomen Kansallisgalleriaan kuuluvasta museosta. Theodor Höijerin suunnittelema v. 1887 valmistunut Ateneum-rakennus on yksi Suomen merkittävimmistä uusrenessanssiarkkitehtuurin esimerkeistä.

Ateneumin taidemuseossa toteutettiin vuosina 2022–2023 mittava remontti, jossa ilmanvaihto uudistettiin vastaamaan sekä taideteosten että kasvaneiden kävijämäärien vaatimuksia. Samaan aikaan museon ensimmäisen kerroksen asiakastiloihin sekä taidetyöpajaan tehtiin merkittäviä uudistuksia ja parannuksia.

JKMM Interiors suunnitteli ensimmäisen kerroksen uudistukset tiiviissä yhteistyössä Ateneumin henkilökunnan kanssa. Tehtävänä oli uudistaa ja yhtenäistää sisääntulokerroksen valopiha ja myymälä tilallisesti ja visuaalisesti, sekä järjestää toiminnot ja asiakastilat uudelleen entistä toimivammiksi, niin henkilökunnalle kuin museovieraille. Kaikissa uudistuksissa pyrittiin noudattamaan esteettömyysvaatimuksia, vanhan arvorakennuksen asettamia reunaehtoja sekä ekologisia arvoja.

Uusi myymälä, oleskelualue ja vaatesäilytys muodostavat yhtenäisen, selkeän kokonaisuuden ja jäsentävät vilkasta valopihaa. Lippusalin uudistettu asiakaspalvelualue on nyt entistä helposti-lähestyttävämpi ja kävijäystävällisempi. Materiaaleina pähkinäpuu ja messinki sekä syvät vahvat värit sitovat kokonaisuuden yhteen.

Selkeämpi Ateneum houkuttelee kokemaan taiteen voiman ja ottamaan paussin kiireen keskellä.

© Niclas Mäkelä
© Niclas Mäkelä
© Niclas Mäkelä
© Niclas Mäkelä
© Niclas Mäkelä
© Niclas Mäkelä
© Niclas Mäkelä
© Niclas Mäkelä