Taidemuseo Chappe

Kuinka taide rakentaa Tammisaaren identiteettiä

© Tapio Snellman
Sijainti: Tammisaari
Tilaohjelma: Aula, Monitoimitiloja, Myymälä, Näyttelytilat ja galleriat, Taidemuseo
Laajuus: 1 210 m2
Status: Kilpailun 1. palkinto, Valmistunut – 2023
Tilaaja: Albert de la Chapellen säätiö
Suunnittelukokonaisuus: Arkkitehtuuri
Suunnittelutiimi: Asmo Jaaksi, Gerrie Bekhuis, Teemu Toivio, Edit Bajsz, Marcus Kujala, Peter Vuorenrinne, Laura Hämäläinen, Teemu Taskinen, Teemu Kurkela, Samuli Miettinen, Juha Mäki-Jyllilä

Chappe, uusi 1210-neliöinen taiteentalo, täydentää Tammisaaren historiallisen kulttuurikorttelin olemassa olevia museorakennuksia. Korttelissa sijaitsee jo ennestään Raaseporin museo, Porvaristalo ja Valokuva-ateljee. Korttelin uusinta sekä vanhempia rakennuksia yhdistää maanalainen kulkuyhteys sekä yhteinen museopuutarha.

Chappen mustat, kuusiverhoillut julkisivut leikittelevät suomalaisen puuarkkitehtuurin perinteellä. Julkisivujen yksityiskohdat korostavat käsityöosaamista ja sen roolia nykyaikaisessa arkkitehtuurissa. Avaria, muunneltavia näyttely- ja monitoimitiloja on kolmessa tasossa. Joustavat tilat mahdollistavat vaihtelevien näyttelyiden rakentamisen sekä tapahtumakäytön. Ylimmässä kerroksessa sijaitsevat korkeat päänäyttelysalit, ja maantasossa puolestaan aula ja monitoimitila, jotka avautuvat kutsuvasti kadulle ja sisäpihalle. Maanpäällisissä kerroksissa kattojen puupinnat tuovat tiloihin lämpöä ja tuntumaa. Alimman kerroksen maanalaisesta näyttelytilasta on yhteys Raaseporin museoon.

Olennainen osa taiteentalon arkkitehtuuria on myös tiivis yhteistyö paikallisten taiteilijoiden ja kädentaitajien kanssa. Sisääntuloaulassa Petri Vainion kimalteleva valaisinkatto, ’Spegling’ rakentuu yli 35 000 RST-lamellista. Pääportaikon keramiikkataideteos on puolestaan Karin Widnäsin taidonnäyte. Rakennuksesta löytyy myös tilateos ’Memento’, jonka takana on Harrie Liveart eli Saija Kassinen ja Meri Linna. Yhteistyössä paikallisten kädentaitajien, Atte Pylvänäisen ja Kari Virtasen, kanssa JKMM on suunnitellut ja toteuttanut aulan kalusteet sekä museopenkit, jotka ovat käsin valmistettu tontilta kaadetuista puista.

Paikallisuuden periaate näkyy myös rakennuksen veistoksellisessa muodossa, joka nivoutuu ympäröivään vanhaan kaupunkiin luoden selkeän, kontekstisidonnaisen maamerkin. Huolellisesti harkitut suuret maisemaikkunat kehystävät vaikuttavia näkymiä sekä merelle että vanhaan kaupunkiin, ja sitovat taiteentalon osaksi historiallista ympäristöään.

© Tuomas Uusheimo
© Hannu Rytky
© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo
© JKMM
© Tuomas Uusheimo