Sinebrychoffin taidemuseo

Sijainti: Helsinki
Tilaohjelma: Myymälä, Taidemuseo
Laajuus: 100 m2
Status: Valmistunut - 2018

Bulevardilla, puiston laidalla sijaitseva arvorakennus valmistui 1840-luvulla Sinebrychoffin suvun yksityiskodiksi. Vuonna 1921 Paul ja Fanny Sinebrychoffin ainutlaatuinen kotimiljöö avattiin kotimuseoksi. Kotimuseon lisäksi museossa on esillä myös vaihtuvia klassisen ja nykytaiteen näyttelyitä.

Lippuaula myymälätiloineen sijaitsee rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Uudistuksen yhteydessä aulan, asiakaspalvelupisteen, museokaupan ja vaatesäilytyksen toiminnallisuutta parannettiin uudelleensijoittamalla toimintoja.

Aulauudistuksen tavoitteena oli tuoda kotimuseo vahvasti esille heti rakennukseen saavuttaes-sa. Uudistusten myötä vierailija virittäytyy museon toisessa kerroksessa sijaitsevan, 1800-luvun yksityiskodin elämää ja taidekokoelmaa esittelevän kotimuseon tunnelmaan. Samettiverhot, viherkasvit, kristallikruunu sekä kotimuseon omista kokoelmista valikoidut huonekalut korostavat

vuosisadanvaihteen sisustustyyliä ja tunnelmaa.

Värimaailma on valittu talon rakennusaikakautta ja henkeä mukaillen. Tilaan suunnitelluissa irto– ja kiintokalusteissa on käytetty mustanruskeaksi petsattua tammiviilua ja messinkidetaleja. Museokaupan uudet esillepanokalusteet on suunniteltu kaupan tuotevalikoimaa korostaen. Liikuteltavat myymäläkalusteet mahdollistavat tuotteiden erilaiset ja muunneltavat esillepanot. Uusi asiakaspalvelupiste ja myymäläkalusteet erottuvat selvästi uusina kalusteina, kunnioittaen mu-seorakennuksen väri- ja materiaalimaailmaa.

Osana lippuaulauudistusta suunniteltiin myös museon opastekokonaisuus ulkoa sisälle yhteis-työssä Kansallisgallerian graafikon Timo Vartiaisen kanssa.

© Chicako Harada
© Chicako Harada