Huvilanranta

© Skyproduction
Sijainti: Helsinki
Tilaohjelma: Kahvila, Taideinstallaatio, Tapahtumatilat
Laajuus: 1700 m2
Status: Valmistunut – 2022
Tilaaja: Helsingin kaupunki

“Huvilanranta on 150 metriä pitkä puinen lahjaesine helsinkiläisille, joka yhdistää ihmiset, äänet, maut, lehvästöt ja kuutamon. Onko se installaatio, lehtimaja vai catwalk? Kannattaa tulla käymään ja selvittää”, kuvailee JKMM Arkkitehtien perustajaosakas ja arkkitehti Teemu Kurkela.

Arkkitehti Roy Mänttärin suunnittelema Huvila-teltta on pystytetty Eläintarhantielle, Hakaniemen Tokoinrantaan, jo vuodesta 1995 lähtien aina Juhlaviikkojen ajaksi. Ikonista Huvila-kokonaisuutta täydentää jatkossa modulaarinen Huvilanranta, jonka järeillä mäntylankuilla ruokakojujen rytmitetty asemointi johdattaa katseen ja juhlaväen Huvilalle.

Laadukkaita ruokaelämyksiä sekä maksutonta ohjelmaa päivittäin tarjoava Huvilanranta on kaikille kaupunkilaisille avoin tila, joka palvelee lounaalta myöhäisiltaan Helsingin juhlaviikkojen ajan 12.8.–4.9.2022. Tilapäinen ja toistuva, inklusiivinen ja yhteisöllinen, keskustassa sijaitseva Huvilanranta on esimerkillinen osa onnellisuuden infrastruktuuria, sekin osaltaan parantaa kaupunkikulttuuria ja -kuvaa.

Puinen lahjaesine kaupunkilaisille

Kuten Huvilakin, modulaarinen Huvilanranta uudelleenrakennetaan samoista elementeistä joka vuosi Juhlaviikkojen yhteydessä. Huvilanranta rakentuu suuresta elementoidusta puulankkuterassista, tapahtumarakenteista, telttapaviljongeista, alumiiniverhotuista kioskeista, pitkistä puisista pöydistä ja penkeistä sekä alkusyksyn iltoihin sopivasta valaistuksesta. Kenties tärkein osa tätä kokonaisuutta on yli satavuotias suojeltu vaahteralehvästö.

Huvilanrantaan saapui miltei 10 kilometriä tiheäsyistä, hienosahattua lappilaista mäntylankkua, 195 millimetriä leveää ja 45 millimetriä paksua. Järeät kestävät lankut on jätetty käsittelemättä sekä ympäristö- että ulkonäkösyistä – puulaituri harmaantuu luonnollisesti vuosien saatossa samalla tuoden lisää luonnetta alueelle sekä sulautuen entistä paremmin osaksi ympäristöään. Kaikkien yhteinen terassi muuntautuu hiljalleen kaupunkilaisten pitkospuiksi.

Huvilanrantaan suunniteltuja konttimaisia kioskeja tullaan käyttämään myös muissa Helsingin kaupungin tapahtumissa. Kontit on suunniteltu siten, että niiden elementit voidaan tarvittaessa pinota päällekkäin.

Jotta saatiin sovitettua arkkitehtuuri monimuotoisen elävän luonnon ympärille ja alle, suunnittelutyössä hyödynnettiin laserskannattua 3D-pistepilvimallia alueen puista. Noin 350 miljoonan mitatun pisteen ansiosta vapaamuotoinen lehvästö saatiin tuotua osaksi suunnitelmaa, ja modulaariset rakenteet ja kaupunkilaiset sovitettua puiden lomaan vahingoittamatta luontoa.

Kulttuurielämyksiin kutsuvat portit

Uuden Huvilanrannan lisäksi Juhlaviikot tarvitsi käyttöönsä portteja, jotka houkuttelevat kävijät sisään kulttuurielämyksiin. Portteja on sijoitettu eri tapahtumien avainpaikoille Huvilanrantaan, Musiikkitalolle ja Tanssin talolle. Portin konseptin tuli olla joustava paikan ja koon suhteen, niiden tuli toimia myös Juhlaviikkojen visuaalisena symbolina eri mittakaavoissa.

Porttien konseptia kehitettiin yhdessä Juhlaviikkojen kanssa. Lopputulos on mahdollisimman elämyksellinen, keveä ja muuntuva konsepti. Portit rakentuvat suuresta kankaasta, jonka alta astutaan kulttuurielämyksen maailmaan.  Porttien kankaaseen painettu kuvio koostuu taideteoksista, jotka on tehty varta vasten Juhlaviikkoja varten.

Tänä vuonna taide liittyy irlantilaisen kryptotaiteen pioneeri Kevin Aboschin tekoälyä hyödyntämällä tehtyyn uudelleentulkintaan suomalaisesta ryijyperinteestä. Ensi vuonna se voi olla jotain aivan muuta.

Lisää Helsingin juhlaviikoista helsinkifestival.fi

© Hannu Rytky
© Hannu Rytky
© Hannu Rytky
© Hannu Rytky
© Hannu Rytky