Ateneum Art Museum Office Interior

Location: Helsinki, Finland
Function: Lobby, Offices
Size: 330 m2
Status: Completed - 2019
Client: Finnish National Gallery / Ateneum Art Museum
Scope: Interior, Restoration
Culture

The office facilities of Ateneum Art Museum, built in 1887 in the centreof Helsinki, were modernised to correspond with modern office environment standards. Modernisation is blended with the original interior design so seamlessly that the space is harmonious, fresh and that the modifications are barely noticeable.

The functionality of the facilities was improved with the functions were relocated. During the modernisation, conventional single-person officeswere converted into larger shared workspaces. Special attention was paid to acoustics and comfort. The long corridor that connects different functions is transformed into an inviting, high-quality public area for the personnel and visitors. It acts as a lobby and waiting area and is suitablefor taking a break, working and quick meetings.

Colours were selected to follow the colours of the building typical to the original construction period. More colours were added by using artworks and plants. The client selected the artworks from the collections of theFinnish National Gallery.

© Chikako Harada
© Chikako Harada
© Chikako Harada