Kalasataman korttelitalon sisustus

Sijainti: Helsinki
Tilaohjelma: Kindergarden, Leikkialue, Monitoimitiloja, Oppimistilat
Laajuus: 9850 m2
Status: Valmistunut - 2016, Valmistunut - 2020
Tilaaja: Helsingin kaupunki
Suunnittelukokonaisuus: Arkkitehtuuri

JKMM Arkkitehtien voittaman arkkitehtuurikilpailun pohjalta Kalasataman kehittyvään kaupunginosaan rakennettiin värikäs ja visuaalisesti kutsuva koulu, josta ei löydy perinteisiä pulpetteja eikä tunkkaisia luokkia.

Leikkisä ja kepeä koulurakennus erottuu selvästi ympäristön kivitalo-kortteleiden keskeltä. Koulusta tehtiin kutsuva ja helposti lähestyttävä julkinen rakennus. Rakennuksessa toimii päiväkoti ja koulu kolmessa kerroksessa. Se rakennetaan kahdessa vaiheessa. Valmiin koulurakennuksen sisällä kuljetaan koko opintie päiväkodista esiopetukseen ja aina peruskoulun loppuun saakka.

Koulun opetustilat on suunniteltu tukemaan uusimman pedagogiikan lähtökohtia. Perinteisistä pulpeteista ja luokista on luovuttu, eikä opettajakaan istu enää pöytänsä takana. Ympäristö tarjoaa virikkeitä ja kannustaa vuorovaikutteisuuteen. Opetustilat ja niiden kalustus on suunniteltu eri toimintoja varten, ja oppilaat liikkuvat opetuksen mukana eri tilojen välillä. Tila- ja kalusteratkaisut tuovat oppilaat lähemmäs opettajaa,

ja ne muuntuvat erilaisten opetustilanteiden mukaan. Tiloja on helppo muunnella ja ne voidaan yhdistää avattavien väliseinien avulla. Monikäyttöisyys mahdollistaa sen, että oppiminen on toiminnallista ja ilmiöpohjaista. Kaikki kiintokalusteet ovat JKMM Arkkitehtien suunnittelemia. Ratkaisut on räätälöity varta vasten koulurakennukseen ja sen pedagogisiin tarpeisiin. Koulurakennuksessa voi oppia muuallakin kuin vain pöydän ääressä.

© Mika Huisman
© Mika Huisman
© Mika Huisman
© Mika Huisman
© Mika Huisman
© Mika Huisman
© Marc Goodwin