Turun pääkirjasto

Kuinka kaupunkilaiset saivat uuden olohuoneen

Toiminto: Kahvila, Kirjasto, Oppimistilat, Toimitilat
Laajuus: 6900 m2
Status: Valmistunut - 2007
Asiakas: Turun kaupunki
Tieto

Uusi kirjastorakennus on viimeisin lisäys Turun vanhan kirjastokorttelin muiden historiallisesti arvokkaiden rakennusten joukkoon. Avoimeen kulmaukseen, tonttia rajaamaan sijoitettu uusi rakennus jättää korttelin keskelle avointa tilaa, joka muotoiltiin aukiomaiseksi pihaksi oleskeluun ja kulttuuritapahtumien näyttämöksi. Uusi kirjasto liittyy sisäkautta 100 vuotta vanhaan, olemassa olevaan kirjastorakennukseen sekä 1800-luvun alussa rakennettuun kuvernöörin kansliaan, joka on kunnostettu ja jossa on nyt kahvila- ja kokoushuoneita.

Uuden kirjaston pääsisäänkäynnit sijoittuvat kahden keskeisen kadun kulmaukseen. Portaikko johdattaa eteenpäin monumetaaliseen päätilaan, jossa ovat lukualueet ja tietokirjat. Tilakonseptin keskiössä on muunneltavuus – kirjaston tilat, kalusteet ja toiminnot joustavat tulevaisuuden medioiden ja tiedon käsittelyn tarpeisiin.  Rakennuksen materiaalit on valittu sopimaan ympäristöönsä.

© Arno de la Chapelle
© Michael Perlmutter
© Michael Perlmutter
© Michael Perlmutter
© Michael Perlmutter
© Arno de la Chapelle
© Patrik Rastenberger
© Jussi Tirainen
© Jussi Tirainen
© Asmo Jaaksi
© Harri Falck
© JKMM
© JKMM
© JKMM
© JKMM
© JKMM
© JKMM