Kirkkonummi Library Interior

Location: Kirkkonummi, Finland
Function: Cafe, Childrens play area, Community center, Exhibition galleries, Library, Multifunctional spaces, Offices, Workshops
Size: 4700 m2
Status: Completed - 2020
Client: Municipality of Kirkkonummi
Scope: Architecture, Art integration, Interior, Restoration, Signage system
Knowledge

Kirkkonummi library is an adaptive reuse project built using the existing concrete structure of the original 1980s library. The new library is introducing a large variety of commodities for community uses such as rooms for toddler group activities, youth clubs as well as exhibition areas and spaces for events and performances. The ground level café has a generous 198 m2 reading lounge dedicated to newspapers and periodicals.

Indirect natural light filters through this column-like framework creating patterns that are similar to daylight rippling through a forest of trees. Special attention is paid to the children and youth section, echoing the coastal theme in its details. A large scale fitted playing unit with a integrated felt intarsia art piece, invites children to play and release energy. In addition, the youth section focuses on relaxing and spending time while enjoying the books.

The reading rooms at Fyyri respect the Finnish Modernist tradition of libraries that ennoble the idea of books and learning through their highly crafted design and carefully detailed interiors. At Fyyri, the interiors include bespoke lighting with brass fittings that create warmth and also a sense of dignity that is in keeping with this building typology. Brass is also used in the library’s new entrances and hand railings in a way that is inviting and intuitively leads visitors through the public areas.

Read more about the architecture here.

© Pauliina Salonen
© Tuomas Uusheimo
© Pauliina Salonen
© Pauliina Salonen
© Pauliina Salonen
© Pauliina Salonen
© Pauliina Salonen
© Pauliina Salonen
© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo

© Tuomas Uusheimo
© Pauliina Salonen
© Pauliina Salonen
© Pauliina Salonen
© Pauliina Salonen
© Pauliina Salonen
© Pauliina Salonen