Harald Herlin Learning Centre

Creating Finnish models for learning

© Tapio Snellman
Location: Espoo, Finland
Function: Cafe, Event spaces, Learning spaces, Library, Lobby, Offices, University
Size: 8320 brm2
Status: Completed - 2016
Client: Aalto University
Scope: Adaptive reuse, Concept, Interior
Knowledge

Aalto University’s library building, designed by Alvar Aalto and completed in 1970 at the very centre of Otaniemi Campus, has been renovated. The building has metamorphosed into a multi-purpose and modern learning centre for students, faculties and other customers. Its dynamic premises provide support to multidisciplinary and novel kinds of learning, research and work.

In the renewed Learning Centre, traditional library meets the innovations and the modern, future oriented way of making science. The precious Aalto interiors in the upper floors have been preserved but given a face lift. The upper floors have been supplemented with completely renewed lower floors, that are dedicated to new medias, relaxation and working together.

The interior concept merges these together to form an entity with a carefully curated visual identity and reorganized functions.

 

© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo