Type

Invitational architecture competition 2000, 1st prize

Location

Viikki, Helsinki

Status

Completed spring 2016

Scale

640 gross sqm

Client

City of Helsinki

Public

Viikki Youth Center

The design of the Viikki Youth Centre is based on a proposal that won the architectural competition in 2001 held by the City of Helsinki and the Parish Union of Helsinki.

The Youth Centre is located next to the unique wooden Viikki Church, supplementing the plaza area of service buildings in the district. The main entrance will open up to the north-west, facing the main entrance of Viikki Church. The building is located on the plot so that there is as much as space as possible for the yard shared with the church, as it is important for the activities of the Youth Centre.

All facilities of the Youth Centre are located at ground level. Its facilities include a lobby, kitchen, play corner, multifunctional room and its supporting facilities, club rooms, a break room for the staff, an office, toilets and technical rooms.

The building has a wooden frame and the facade facing the church has been lined with wood. The facades facing the street and square have light shaded brick cladding. Internal wall and ceiling surfaces have been lined with spruce battens and OSB sheets made from large strands of wood. The materials have been selected to withstand daily use and the passage of time.

There has been extended demand for the Youth Centre, and it serves not only young people, but also other residents in the area. The district has been lacking a social space that offers diverse recreational and activity rooms.

Read more about the interior design here.