Location

Helsinki, Finland

Status

Completed in 2018

Scale

In total app. 100 m2 including lobby, ticket sales point and reception, coat check

Client

Finnish National Gallery / Ateneum Art Museum

Interior design

Sinebrychoff Art Museum

 The renovation of the lobby and entrance spaces was completed in early autumn 2018.

The Sinebrychoff Art Museum houses a historically significant building, built in 1840s, next to a picturesque park on Bulevardi Street in Helsinki. The building, originally a private family home of an aristocratic brewery magnate, Sinebrychoff, was opened to public as a home museum in 1921. In addition to the home museum on the second floor, the first floor of the Sinebrychoff museum is dedicated to exhibiting classic and modern art.

During the renovation, the lobby and the entrance were rearranged to improve the flow of visitors and the way in which the museum works. The ticket sales desk was replaced and moved to the other side of the lobby, and the coat check relocated to the basement floor. In addition, the renovation introduced the original domestic atmosphere of upper rooms to the ground floor spaces. The carefully curated elements – velvet curtains, crystal chandelier, plants, and furniture from the home museum’s collection – accentuate the period feel.

The colour palette is chosen to respect the building era. Accordingly, the fixed furniture have brass details and dark brown stained oak veneering. Movable shop furniture are designed to respond to the variations in shop merchandise. The new ticket sale desk and the shop furni-ture are visibly contemporary designs, yet they complement the historical atmosphere.

The museum signs are updated in close cooperation with Timo Vartiainen, the graphic designer of the Finnish National Gallery.