Location

Helsinki, Finland

Status

Construction phase

Year

2013 -2021

Scale

6300 brm2

Client

Cable Factory

Public

Dance House Helsinki

Dance House Helsinki will become Finland’s first venue dedicated primarily for dance and performing arts offering rehearsal and performance space for dance artists. It’s unique nature and location is reflected to its identity and architecture.

Located in Helsinki, Dance House forms an extension to  Cable Factory, the largest cultural center in Finland. While the project expands Cable Factory’s yet extensive cultural contents, it also regenerates its current functions and logistics. The courtyard will be covered with roof and it will serve as a new public plaza gathering all functions together.

Dance House will have its own distinctive identity that is naturally combined with industrial architecture of the Cable Factory. Together these two form a symbiosis. The new building will be abstract and even surprisingly simple. The design plays with perceptions of lightness and heaviness. Building materials include variety of metals with different treatments.

Almost intangible, the enormous steel façades makes the building appear like a kite, physically floating in the air. The rusted façade underlines the weight of steel while the brushed stainless-steel façade elegantly reflects the surroundings and allow the Dance House to blend in with its built environment. Observed from the distance, the appearance seems immaterial, even massless. When examined closer, the building transforms into a tremendous machine: industrial, grounded and highly functional.

The interiors are left purposefully raw providing the set up for the dance and art. They form versatile black boxes that can be modified to meet various purposes and audiences of different sizes. The aim for high functionality is reflected to the architectural design. Dance House is incomplete until it is filled with dance.

Both dance professionals and those working in Cable Factory have participated in the design and planning the house.

The design is done as a collaboration by JKMM Architects and Ilo Architects.